Tel: +372 6 442 838

Kasulik teada

Kinoa tervistav mõju

Kinoa ehk tšiili hanemalts (ingl.k. quinoa) on üks inimkonna vanimaid kultuurtaimi. Kinoad kasvatati Lõuna-Ameerikas juba 6 tuhat aastat tagasi.

Kinoa on taim, mis annab arvukalt pisikesi söödavaid seemneid. Peedi ja spinatiga ühte perekonda kuuluva kinoa seemned on hirsist veidi suuremad ja nende maitse meenutab pähklit. Olenevalt sordist võivad seemned olla kas kollakasvalged, roosad, oranžid, punakad või mustad. 

Kinoa tervistav mõju 
Kinoa on heaks vahelduseks meie toidulaual ning pakub gluteenivaba dieedi korral alternatiivi teraviljadele. Kinoad peetakse kergesti seeditavaks toiduks, seega sobib hästi ka väikelastele.

Enamiku teraviljadega võrreldes on kinoa tunduvalt valgurikkam. Ta sisaldab kõiki 8 aminohapet, mis on taimemaailmas väga haruldane. Need aminohapped on väärtuslikumad ja paremini tasakaalustatud eelkõige tänu suurele lüsiini-, metioniini,- ja tsüsteiinisisaldusele. 

Kinoa on suurepärane magneesiumi-, raua- ja kaltsiumiallikas(magneesium ja kaltsium suhtes 3:1). Samuti sisaldab vaske, tsinki ja fosforit ning parajas koguses B2 ja E-vitamiini.

Kinoa glükeemiline koormus on madal, mis tähendab, et kinoast tehtud toidud annavad täiskõhutunde pikaks ajaks. Tegemist on aluselise toiduainega, mitõttu see aitab hoida organismi terviseks vajalikku aluse-happe tasakaalu. 

Kuidas kasutada? 
Enne keetmist tuleks kinoa voolava vee all korralikult loputada, kuni pesuvesi enam ei vahuta. Kinoaseemneid katab vaigusarnane looduslik saponiinikiht, mis on mõrkja maitsega.

Kinoa keetmiseks võta ühe osa seemnete kohta kaks osa vett, lase korraks keema ja kuumuta madalal tulel 10-15 minutit. Kinoa on valmis, kui seemned muutuvad poolläbipaistvaks ja valge idu eraldub tera kehaosast, nähes välja justkui valge spiraalne saba.

Kinoa sobib suurepäraselt riisi, kuskussi ja pasta asendamiseks. Kinoast saab keeta putru, kinoaseemneid võib lisada suppidesse, salatitesse, pajaroogadesse ja köögiviljatoitudesse. Võib serveerida hommikupudruna koos pähklite, puuviljadega ja meega. Jahvatatud kinoad (kinoajahu) võib kasutada muffinite, saiade ja pannkookide retseptides maitse ja tekstuuri elavdamiseks.

 

Allikas: Via Naturale