Inka marjad Physalis peruviana (physalis = põis) aga ka Azteegimari, kuldne mari, Peruu kirss jp. Pärit Lõuna-Aafrikast, kuid kasvatatakse ka Inglismaal ja Lõuna- Aafrikas
Traditsiooniliselt on inka marju kasutatud põletiku-, hepatiidi- ja diabeedivastasena, millel olevat vererõhku alandavad ning antioksüdantsed omadused. Neid marju on kasutatud ka neuro-degeneratiivsete probleemide puhul, mis on tihti seotud vananemisega.
Rahvameditsiinis on kasutatud peruu füüsalit ehk inka marju vähi, leukeemia, malaaria, astma, hepatiidi, dermatiidi ja reuma puhul, aitavat ka kergendada suu- ja kurgupõletikku.
Hea vitamiinide allikas.
Värvilt erekollane ja maitselt magus – kui inka marjad on küpsed, sobivad nad ideaalselt snäkkideks, pirukatesse/kookidesse või keediseks.
Tarvitamine: optimaalne kogus ~20 marja päevas. Söö niisama või lisa müslile / smuutile / magusroogadesse.
Päritolumaa: Peruu