Kinoa ehk tšiili hanemalts (ingl.k. quinoa) on üks inimkonna vanimaid kultuurtaimi. Kinoad kasvatati Lõuna-Ameerikas juba 6 tuhat aastat tagasi.
Kinoa on taim, mis annab arvukalt pisikesi söödavaid seemneid. Peedi ja spinatiga ühte perekonda kuuluva kinoa seemned on hirsist veidi suuremad ja nende maitse meenutab pähklit. Olenevalt sordist võivad seemned olla kas kollakasvalged, roosad, oranžid, punakad või mustad.
Kinoa on heaks vahelduseks meie toidulaual ning pakub gluteenivaba dieedi korral alternatiivi teraviljadele. Kinoad peetakse kergesti seeditavaks toiduks, seega sobib hästi ka väikelastele.
Enamiku teraviljadega võrreldes on kinoa tunduvalt valgurikkam. Ta sisaldab kõiki 8 aminohapet, mis on taimemaailmas väga haruldane. Need aminohapped on väärtuslikumad ja paremini tasakaalustatud eelkõige tänu suurele lüsiini-, metioniini,- ja tsüsteiinisisaldusele.
Kinoa on suurepärane magneesiumi-, raua- ja kaltsiumiallikas(magneesium ja kaltsium suhtes 3:1). Samuti sisaldab vaske, tsinki ja fosforit ning parajas koguses B2 ja E-vitamiini.
Kinoa glükeemiline koormus on madal, mis tähendab, et kinoast tehtud toidud annavad täiskõhutunde pikaks ajaks. Tegemist on aluselise toiduainega, mitõttu see aitab hoida organismi terviseks vajalikku aluse-happe tasakaalu.
Tegemist on mahetootega :)
Tarvitamine: pudruks, pajaroogadesse, suppidesse, salatitesse; riisi, kuskussi ja pasta asendamiseks
Päritolumaa: Peruu
Loe kinoast rohkem siit!